Mantelin alkuperä on lämpimissä ja kuivissa alueissa lähellä Lähi-itää, ja sitä on kulutettu yli 3000 vuotta.
On paljastunut, että Espanjan valloituksen aikana arabit toivat mukanaan sitrushedelmien siemeniä ja istuttivat manteleita. Mantelin leviäminen Välimeren rannikolla, erityisesti Tunisiassa.
Mantelelle on annettu nimensä latinankielisestä nimestä Prunus amygdalus, makea tai karvas (kovettunut), se on hedelmän kuori (kuori), öljyinen siemen vaalealla, rapealla (eloisalla) lihalla, joka voi olla makea (makea) tai karvas (kovettunut) (villiversio).
Se on pähkinä, jolla on suuri ravitsemuksellinen merkitys sen rikkaita fytosteroleja, kertatyydyttymättömiä rasvahappoja, proteiinia, kuitua, vitamiineja (B1, B2, B3 ja E), magnesiumia, mangaania, kuparia, fosforia, rautaa, sinkkiä, kalsiumia ja kaliumia.
Tämä on hyvä energianlähde, joka koostuu korkeasta kalori- ja ravintoainepitoisuudesta.